Discushernia cervicaal

Nekhernia

1. Inleiding

Op deze pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste informatie over de behandeling van een discushernia van de nek. De inhoud is algemeen en indicatief en omvat niet alle medische aspecten. De webpagina vervangt natuurlijk geenszins het artsenconsult. Hebt u nog vragen, aarzel dan niet ze aan uw arts te stellen.


2. Wat is een discushernia ?

Tussen de wervels van de nek, bevinden zich tussenwervelschijven of disci. Zo’n discus is bestaat uit een zachte, bijna geleiachtige  kern (de nucleus), omgeven door ligamenten (de anulus) die er ongeveer als ajuinschillen rondliggen. Dit systeem werkt als schokdemper.

hernia-zijaanzicht
Een hernia op MR-scan: van opzij

hernia-bovenaanzicht
en van bovenaf gezien

Door het ouder worden ontstaan er scheurtjes in die anulus, meestal aan de achterzijde. Wanneer die anulus doorscheurt, kan de zachte kern naar buiten schieten.  Dit veroorzaakt nekpijn. Er ontstaat meestal ook druk op de zenuwen. Omdat die zenuwen naar een arm gaan, heeft men ook vaak pijn en tintelingen of minder gevoel in die arm. Soms is er een krachtverlies. De hernia kan aangetoond worden met een CT-scan of een magnetische resonantie (MR of MRI of NMR) en soms een onderzoek van de zenuwen (een EMG).
 

3. Behandeling

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf na een paar weken. Met ruggenprikken, pijnstilling, rust en nadien kiné, kan dit versneld worden. Toch moet een hernia soms geopereerd worden. Dit wordt voorgesteld wanneer de pijn onhoudbaar is, wanneer na een 6-tal weken de pijn nog te erg is, wanneer er een krachtverlies is of wanneer de hernia érg groot is. De operatie is een microdiscectomie.

Via een schuin sneetje van enkele centimeter vooraan in de hals, wordt discus langs voor bereikt. Hij wordt weggenomen zodat het ruggenmerg en de zenuwwortels vrijgemaakt kunnen worden. Om goed te kunnen zien wordt hierbij vaak een operatiemicroscoop of loep gebruikt.

Nadien wordt de tussenwervelschijf vervangen door een blokje met daarin bot of calciumfosfaat of soms door een prothese. Bot wordt gebruikt om de wervels aan elkaar vast te laten groeien. De risico’s van dergelijke chirurgie zijn beperkt, maar bestaan wel. Naast die van de verdoving en een kans op infectie, is het ook mogelijk dat de weefsels en zenuwen gekwetst worden. Uw chirurg geeft u ook hierover graag uitleg.

hernia - cage
Toestand na de operatie op RX: er werd een blokje (“een cage”) met bot vastgeschroefd in de wervels.

4. Na de operatie

De hospitalisatieduur hangt wat af van de leeftijd en de pijn, maar bedraagt meestal 1, soms 2 nachten. Wanneer  u thuis bent wordt de wonde gevolgd door een verpleegster en uw huisarts. Een controleafspraak wordt voor u gemaakt. Na de ingreep is een halskraag meestal niet nodig. Afhankelijk van uw beroep en conditie kan vanaf 4 à 8 weken aan werkhervatting gedacht worden.
 

Downloads

Brochure discushernia

PDF

1.99 MB