Hallux valgus correctie

Correctie van een scheve grote teen

Informatie over de correctie van een hallux valgus

1. Inleiding

Op deze pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste informatie over de correctie van een hallux valgus. De inhoud is algemeen en indicatief en omvat niet alle medische aspecten. De webpagina vervangt natuurlijk geenszins het artsenconsult. Hebt u nog vragen, aarzel dan niet ze aan uw arts te stellen.


2. Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een scheve grote teen en dit door een combinatie van aanleg en slechte schoenen (hoge hakken, puntige schoenen). Het is een probleem van vrouwen vanaf 40 jaar, maar het bestaat ook bij kinderen. Door de scheefstand is er overdruk aan de binnenkant van de voorvoet waardoor een pijnlijke knobbel ontstaat. De dikke teen kan ook de tweede wegdrukken waardoor deze pijn kan doen en uiteindelijk gaat misvormen. Soms ontstaat er ook slijtage van het gewricht van de dikke teen met de voet. Het wordt dan stijf en pijnlijk. Dit is dan een hallux rigidus. Samen met een hallux valgus is er vaak een spreidvoet aanwezig. De voorvoet zakt door en verbreedt.  Dit veroorzaakt pijn, overdruk en eelt onder de voorvoet en op termijn ook hamertenen. Een steunzool kan nuttig zijn, maar soms moet de spreidvoet mee gecorrigeerd worden. Een hallux valgus wordt best geopereerd bij pijn, bij een  conflict met de tweede teen of wanneer de afwijking toeneemt.


3. Behandeling

Correctie kan alleen door heelkunde. Zelden kunnen steunzolen de evolutie vertragen. Bij oude mensen kan een orthopedische schoen de klachten verlichten. Wanneer heelkunde gekozen wordt, hangt de techniek af van de Röntgenopnames. Meestal wordt gekozen voor een correctie van de beenderen, bij jonge mensen aangevuld met het losmaken van een spiertje. De correctie bestaat gewoonlijk uit drie delen: het wegnemen van de knobbel (fig. 1), het rechtzetten van de teen door een wig weg te nemen en het kapsel op te spannen (fig. 1) en de correctie van de stand van het gewricht om herval te vermijden (fig. 2 en 3).

 

                           hallux valgus - figuur 1               hallux valgus - figuur 2               hallux valgus - figuur 3
                                         Fig.1                                  Fig.2                                             Fig.3

 

Soms moet ook de voorvoet gecorrigeerd worden (de Weilosteotomie). Dit gebeurt zo:

Correctie voorvoet

Correctie voorvoet


Al deze zaagvlakken worden vastgezet met schroefjes. Dit maakt het mogelijk onmiddellijk te steunen in plaats van na enkele weken. Ze worden volledig terugbetaald.

hallux valgus
 

correctie hallux valgus
 

Een vrij nieuwe trend is de minimaal invasieve heelkunde. Hierbij worden gelijkaardige operaties gedaan, maar dan door gaatjes van enkele millimeter. Dit is mogelijk door het gebruik van hele kleine mesjes, frezen om het bot te corrigeren en controle met een Röntgentoestel tijdens de ingreep. De correcties worden vaak niet met schroefjes vastgehouden, maar moeten zich spontaan zetten, eventueel begeleid door het verband of kleine silicone blokjes.

 
De voordelen zijn talrijk: Er is natuurlijk het beperkte litteken. Het infectierisico is veel kleiner waardoor deze heelkunde ook geschikter is voor mensen met suikerziekte. Er is minder osteosynthesemateriaal (schroefjes e.d.) waardoor deze behandelingen wat goedkoper zijn voor de maatschappij en er ook minder materiaal nadien moet weggenomen worden.

Minimaal invasieve ingreep
 

De pijn en de zwelling zijn echter niet minder dan met de klassieke technieken en de heling is soms trager. Vermits het om nieuwe ingrepen gaat, zijn de resultaten na enkele jaren nog niet goed gekend, maar er zijn weinig redenen om aan te nemen dat ze slechter zouden zijn. Met deze technieken kunnen we hamertenen en voorvoetbeentjes corrigeren, de grote teen rechtzetten, knobbels wegnemen, maar de stand van het gewricht van een hallux valgus corrigeren (zoals in figuur 2 en 3) moet op de klassieke (open) manier.


4. Na de operatie

De weken na de ingreep zijn spuitjes in de buik ter preventie van trombose (stolsel) in de benen, noodzakelijk. Na de operatie kan bijna altijd een verbandschoen gedragen worden. Deze krijg je in het ziekenhuis. Hij maakt het mogelijk op de geopereerde voet te steunen. Toch zijn rust en hoogstand de eerste weken erg belangrijk. Autorijden kan niet. De schoen moet gedragen worden tot het bot genezen is. Dit wordt  6 weken na de operatie gecontroleerd. Nadien wordt kinesitherapie voorzien en kunnen geleidelijk gewone schoenen gedragen worden. Drie maanden na de operatie lukt dit fulltime bij de meeste patiënten. Lange wandelingen maken blijft vaak moeilijk tot 4 à 5 maanden na de ingreep. De voet zwelt vaak nog tot 6 maanden na de operatie. De laatste pijn en hinder verdwijnt meestal rond de negende maand.