Kyfoplastie en vertebroplastie

Versteviging van de wervel met hars (rug en nek)

1. Inleiding

Op deze pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste informatie over kyfoplastie en vertebroplastie. De inhoud is algemeen en indicatief en omvat niet alle medische aspecten. De webpagina vervangt natuurlijk geenszins het artsenconsult. Hebt u nog vragen, aarzel dan niet ze aan uw arts te stellen.

 

2. Wat is een inzakkingsfractuur ?

Door botontkalking worden wervels minder sterk. Hierdoor zakken ze al in na een klein trauma of gewoon vanzelf. Bij de meesten gaat die pijn na enkele weken over met rust, pijnstilling en een korset. Soms blijft er echter gedurende lange tijd erge pijn bestaan. Dan kan een versteviging van de wervel met een hars de pijn vaak drastisch verminderen.

Het inspuiten van dat hars kan door 2 technieken: de vertebroplastie en de kyfoplastie.
Het is echter niet voldoende alleen de wervel te versterken. Ook de oorzaak van het probleem, de botontkalking, wordt aangepakt. Dit gebeurt met medicamenten.

 

kyfoplastie en vertebroplastie

3. Wat gebeurt er precies?

Een kyfoplastie is een “minimaal invasieve techniek”. Er wordt met andere woorden niet echt gesneden. Door een dun buisje dat door de huid geprikt wordt, wordt in de ingezakte wervel een “ballonnetje” geschoven. Door dit ballonnetje op te blazen wordt de ingezakte wervel wat opgekrikt en wordt een holte in de wervel gemaakt. In die holte wordt na het verwijderen van de ballon, het hars ingespoten dat na uitharding de stevigheid van de wervel herstelt en de pijn vaak spectaculair vermindert.

Een belangrijk nadeel is dat het ballonnetje erg duur is. Daarom is de terugbetaling door het ziekenfonds zeer strikt geregeld en afhankelijk van het resultaat van een hele reeks onderzoeken.

Bij een vertebroplastie wordt geen ballonnetje gebruikt. Het hars wordt rechtstreeks in de ingezakte wervel gespoten. De techniek is bijna zo veilig. Ze is veel goedkoper, maar wordt nooit door het ziekenfonds terugbetaald.

 

4. Na de operatie

Na de operatie blijft u enkele uren in bed. Eens het hars uitgehard is, kan de wervel normaal belast worden en is een korset niet meer nodig. Afhankelijk van het uur van ingreep kan u dezelfde of de volgende dag naar huis. Een korset is niet meer nodig.

 

5. Wat zijn de risico’s ?

De risico’s van deze ingrepen die van de anesthesie en een klein risico op infectie. Bijkomend is er echter risico op weglekken van het hars tijdens het inspuiten, naar de zenuwen of het ruggenmerg toe. Hierdoor kunnen deze beschadigd geraken. Het hars kan ook via de bloedvaten in de longen of het hart terechtkomen. Gelukkig zijn deze problemen zeldzaam en moet er bijna nooit voor ingrepen worden.