Opsporen van de sentinelklier (schildwachtklier) in de borst

Bij borstkanker kunnen kankercellen vanuit het letsel in de borst naar de lymfeklieren van de oksel geraken. Voor de keuze van de eventuele behandeling na de operatie moeten we weten of er kankercellen in de okselklieren zitten. 
 
De gynaecoloog haalt de eerste lymfeklier uit de oksel weg, dit is de ‘sentinelklier’ (ook ‘schildwachtklier’ genoemd). Het is de eerste klier waarlangs de lymfe – en dus ook de eventuele kankercellen – uit de borst afgevoerd worden. Als deze klier niet aangetast is, moet de gynaecoloog de andere okselklieren niet verwijderen: zo vermijdt hij/zij een uitgebreide okseloperatie. Soms zijn er niet 1, maar 2 of 3 sentinelklieren. 
 
De sentinelklierscintigrafie dient om deze sentinelklier op te sporen en aan te duiden op de huid en er een ‘foto’ van te maken: zo kan de gynaecoloog deze klier op de operatie-tafel met een speciaal apparaatje gemakkelijk terugvinden en verwijderen. 
 
Dit onderzoek dient dus om de klier op te sporen, maar niet om te zeggen of de klier aangetast is: dit moet gebeuren door de klier na de operatie in fijne plakjes onder de microscoop te onderzoeken.

Downloads

Brochure opsporen van de sentinelklier

PDF

839.38 KB