Het geriatrisch dagziekenhuis richt zich uitsluitend op oudere patiënten vanaf 75 jaar met niet-acute medische problemen waarvoor een hospitalisatie niet aangewezen of wenselijk is. In het dagziekenhuis komen vooral patiënten die meerdere onderzoeken moet ondergaan, of patiënten met geheugen- en valproblemen.
Meerdere onderzoeken
Patiënten worden voor één dag opgenomen in het geriatrisch dagziekenhuis en ondergaan die dag meerdere onderzoeken en/of een multidisciplinaire evaluatie.
Diagnosestelling en behandeling
We bieden zowel diagnose als behandeling tijdens uw verblijf. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- diverse onderzoeken (bronchoscopie, coloscopie, gastroscopie, …)
- toedienen van intraveneuze medicatie (zometa, venofer,…)
- toedienen van bloedderivaten
- puncties
- plaatsen en/of vervangen van katheters en sondes
Geheugenkliniek
Geheugenstoornissen zijn niet alleen lastig, ze kunnen ook leiden tot problemen in het dagelijks leven. De oorzaak van de klachten speelt een grote rol in het bepalen van de juiste behandeling. Daarom is het belangrijk geheugenproblemen op tijd onder de loep te nemen.
Geheugenstoornissen kunnen ontstaan in de hersenen. Lichamelijke of mentale ziektes kunnen problemen met het geheugen veroorzaken, evenals medicijnen of sociale omstandigheden. Soms hebben geheugenproblemen meerdere oorzaken. Daarom wordt u in de geheugenkliniek door verschillende deskundigen onderzocht.
Diagnosestelling
Na een eerste consultatie wordt u doorverwezen naar de geheugenkliniek. Op één dag worden verschillende bijkomende onderzoeken gedaan die bijdragen tot de diagnosestelling. Enerzijds gebeurt er een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek om de ernst van de klachten te bepalen. Anderzijds vinden er een aantal lichamelijke onderzoeken plaats om de oorzaak van de klachten op te sporen (o.a. bloedafname, ECG, EEG, CT-scan, duplex halsvaten).
Behandeling
Enkele weken later bespreekt de dokter de diagnose en behandeling met u en uw familie. De behandeling kan zowel medicatie als therapie omvatten. Met de behandeling proberen we de resterende vaardigheden te stimuleren en een verdere achteruitgang af te remmen.
We streven ook naar een verbetering van uw levenskwaliteit en die van uw mantelzorger. Dit kan door de behandeling van bijkomende emotionele- of gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld een verstoord slaap-waakritme of een depressie. Ook proberen we te helpen bij het omgaan met en het accepteren van de beperkingen. Zo geven we bijvoorbeeld omgangsadviezen (hoe ga je zelf om met vergeetachtigheid?).
We werken met groepen waar de behandeling gericht is op het stimuleren van vaardigheden zoals geheugen, bewegen en dagelijkse handelingen (zie onze brochure over geheugentraining, onderaan de pagina). Werken in groep zorgt daarnaast voor sociale contacten met lotgenoten, wat uw behandeling ten goede kan komen.
Wilt u de informatie over de geheugenkliniek nog eens rustig nalezen? Download dan onderaan de pagina de brochure.
Valkliniek
Probleem
Vallen is een vaak voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer een derde van de thuiswonende ouderen valt minstens een keer per jaar. Een derde daarvan valt zelfs meerdere keren. Bij bewoners van woonzorgcentra is de valincidentie nog hoger. In deze groep ouderen valt minimum de helft minstens een keer per jaar.
Vallen bij ouderen kan verschillende gevolgen hebben:
- Lichamelijk: verwondingen, kneuzingen, breuken, hoofdletsels.
- Psychosociaal: valangst, vermijden van activiteiten, verminderde mobiliteit, sociale isolatie, depressie.
De valkliniek
De valkliniek maakt deel uit van het geriatrisch dagziekenhuis. Een multidisciplinair team, onder leiding van geriaters dr. Els Vermeyen en dr. Katrien Blokken, onderzoekt welke factoren een rol spelen bij het vallen of een bijdrage leveren tot een verhoogd valrisico.
Voorbeelden van mogelijke bijdragende factoren:
- Verminderde mobiliteit, spierkracht of evenwicht
- Cognitieve problemen
- Medicatie
- Lage bloeddruk
- Verminderd zicht
- Incontinentie
- Onveilige omgeving
Verloop van de valevaluatie
U wordt op het geriatrisch dagziekenhuis onderzocht door een multidisciplinair team:
- Geriater: medische evaluatie ter opsporing van mogelijke oorzaken van de val.
- Verpleegkundige: parameters nemen / labo.
- Ergotherapeut: evaluatie cognitieve problemen, woon- en leefomgeving.
- Kinesist: evaluatie mobiliteit, evenwicht, spierkracht.
Soms zijn bijkomende onderzoeken nodig om onderliggende lichamelijke aandoeningen op te sporen. Deze onderzoeken plannen we zo veel mogelijk op dezelfde dag. Het team bespreekt al deze bevindingen en maakt een inschatting van het valrisico. Daarna worden de adviezen met u en/ of uw begeider besproken. Uw huisarts krijgt een uitgebreid verslag.
Wilt u de informatie over de valkliniek nog eens rustig nalezen? Download dan onderaan de pagina de brochure.
Het geriatrisch dagziekenhuis is volledig afgestemd op de noden van ouderen. Het multidisciplinair team van het geriatrisch dagziekenhuis bestaat uit uw behandelende geneesheer, het verpleegkundig diensthoofd, vier verpleegkundigen, een ergotherapeute, een kinesiste, een psychologe en eventuele specialisten in uw specifiek probleem.
De dag van de opname
De ochtend van uw geplande dagopname komt u naar het ziekenhuis. U schrijft zich steeds in aan de inschrijvingsautomaat. Daarna mag u naar het geriatrisch dagziekenhuis gaan. Dit ligt in blok B op de derde verdieping. Als u uit de lift komt, gaat u naar rechts. Laat indien mogelijk een familielid of vertrouwenspersoon meekomen. Voor het brengen of afhalen van minder mobiele personen mag u gedurende 30 minuten uw auto voorrijden tot aan de liftblokken op de bezoekersparking. Binnen in de inkomhal staan rolstoelen waarvan u gebruikt kunt maken.
Middagmaal
: ’s middags krijgt u soep en een broodmaaltijd.
U kunt niet komen? Verwittig het daghospitaal als u zich niet kunt aanmelden op het afgesproken uur:
011 826 394.
Contact
Rechtstreeks nummer: 011 826 394
Verpleegkundig diensthoofd
Sonja Aerts
Tel. 011 826 383 (weekdagen van 8.30 tot 16 uur)
Haar bureau is op afdeling A3.1 (Blok A, derde verdieping)