Zwanger willen worden

Wij geven ook advies aan vrouwen die nog niet zwanger zijn. Als er op basis van gezondheid van de aanstaande moeder vragen zijn of als er problemen zijn geweest in een zwangerschap, is het soms nuttig om al voor een zwangerschap informatie te krijgen of maatregelen te nemen. Deze vorm van hulpverlening wordt 'preconceptioneel advies' genoemd. Het is goed om informatie in te winnen als u een kinderwens hebt. Ook al duurt het misschien nog wel even voordat u echt zwanger wilt worden.

Op het moment dat u overweegt zwanger te worden, zijn er al dingen waar u rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende water drinken, niet (mee)roken, geen alcohol, voorzichtigheid met medicijnen, een goede nachtrust, inname van foliumzuur en natuurlijk voldoende lichaamsbeweging.

Tijdens een preconceptioneel consult krijgt u dus advies voor een optimale levensstijl, die de gezondheid van moeder en kind kunnen bevorderen. Ook wordt er navraag gedaan naar eventuele afwijkingen in uw familie en die van uw partner. Zo kunt u informatie krijgen over een eventueel verhoogd risico op een kind met aangeboren afwijkingen of op complicaties in de zwangerschap. Soms is het raadzaam om, voordat u zwanger bent, onderzoek te doen naar dragerschap van bepaalde ziektes.

Er wordt ook eventueel een bloedafname uitgevoerd om antistoffen voor toxoplasmose en rubella te bepalen. Als u niet beschermd bent tegen rubella, krijgt u een vaccinatie. Als u niet beschermd bent tegen toxoplasmose, krijgt u informatie over de te nemen hygiënische maatregelen.

Heeft u graag een preconceptioneel consult? Maak dan een afspraak bij het secretariaat gynaecologie.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine. Het wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Zodra er een zwangerschapswens is, wordt een foliumzuursupplement van 0.4 mg per dag aanbevolen. Best wordt foliumzuur ingenomen vanaf ongeveer 4 weken vóór tot 12 weken na de conceptie. Als er een verhoogd risico bestaat, wordt een dosis van 4 mg foliumzuur per dag aangeraden. Met een verhoogd risico bedoelen we: een kind met een neuraalbuisdefect (spina bifida of open rug), gebruik van anti-epileptica, en diabetes mellitus. De inname van foliumzuur verlaagt de kans op het ontstaan van spina bifida.
Foliumzuur zit in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in bladgroenten, koolsoorten, fruit, volkorenproducten, aardappelen, kaas, eieren en citrusvruchten. Als u gevarieerd eet, krijgt u voldoende foliumzuur binnen. Maar in het begin van de zwangerschap neemt u best nog extra foliumzuur.