Nieuwe huisartsenwachtpost in Pelt gaat op vrijdag 15 januari 2021 open

14 januari 2021

Wie langs Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt rijdt, kan er niet langs kijken: naast de spoedafdeling staat een splinternieuw gebouw. Hier zal vanaf vrijdag 15 januari 2021 de nieuwe huisartsenwachtpost van Noord-Limburg gevestigd zijn.

Sinds begin augustus 2013 was de wachtpost Noord-Limburg gevestigd in de Stationsstraat in Pelt. In april 2020 werd ook een wachtpost in Bree geopend. Alle kringen van huisartsen van Maaseik tot Pelt zijn aangesloten bij deze gemeenschappelijke wachtpost onder de vlag van een eigen vzw. Sinds 1 januari 2021 sloten ook de huisartsen van Lommel zich aan. In totaal gaat het over zo’n 152 wachtartsen en een 20-tal huisartsen in opleiding (HAIO) die de wachtdiensten waarnemen. 

De voorbije 7,5 jaar werden door de wachtartsen zo’n 95.000 raadplegingen en huisbezoeken verricht in het weekend en op feest- en brugdagen. Daarnaast bracht 2020 als bijzonder jaar een zeer groot aantal telefoons met zich mee omwille van COVID-19.

Ben Janssen, voorzitter huisartsenwachtpost: “Ondanks het moeilijke jaar hebben we toch een heel mooi project kunnen realiseren. Het nieuwe pand is absoluut een verbetering voor de patiënten. Het is voorzien van de nieuwste faciliteiten en voorzieningen om een comfortabelere werkomgeving te creëren. Bovendien streven we naar een goede huisartsenzorg die in het weekend en op feest- en brugdagen altijd bereikbaar is. Doordat het nieuwe pand gevestigd is op de terreinen van het ziekenhuis is er ook een betere samenwerking tussen de eerste- en tweedelijnszorg. Ook voor de patiëntenstromen is dit een pluspunt met de juiste patiënt op de juiste plaats.”

Hans Ramaekers, algemeen directeur Noorderhart: “Het is indrukwekkend hoe dit project op amper 4,5 maanden tijd gerealiseerd is. De werken zijn midden augustus 2020 gestart en in de eerste week van januari 2021 opgeleverd. Het gelijkvloers is bestemd voor de huisartsenwachtpost met in totaal vier kabinetten, een wachtzaal en een onthaalbalie. Daarnaast zijn er tien kamers voor inslapende artsen ingericht, waarvan drie voor de huisartsen. Einde januari start ook de verhuis van onze eigen diensten. Zo zullen op de eerste verdieping IT, de personeelsdienst en een aantal administratieve diensten zich vestigen.” 

Het volledige project, dat ruim vier miljoen euro kost, wordt door het ziekenhuis gefinancierd. De huisartsen betalen voor de huur en het gebruik van de faciliteiten.

Sinds het begin van de Coronacrisis, werken de huisartsen in de wachtposten alleen op afspraak. Patiënten kunnen vooraf telefonisch contact opnemen via 011 60 40 60 of de website  https://www.huisartsenwachtpostnoordlimburg.be/ raadplegen.

De andere wachtpostlocatie voor Noord-Limburg blijft gevestigd aan de Houborn 44 in Bree.

Patiënten parkeren op de bezoekersparking aan de rechterkant van het ziekenhuis en kunnen zo via de eerste verdieping de huisartsenwachtpost bereiken.