Rugfusie nog preciezer en veiliger met 3D-geprinte guides

4 december 2017
Patiënten met bepaalde rugaandoeningen kunnen van hun pijn verholpen worden door een rugfusie: daarbij worden schroeven in de wervels geplaatst, zodat deze komen vast te zitten. 
 
Dr. Vorlat, orthopedisch chirurg: “Een minuscule afwijking in de delicate procedure om schroeven te plaatsen, kan al zorgen voor schade aan de wervel. Bijvoorbeeld zenuwen die geraakt worden of schroeven die niet exact juist zitten. Om de veiligheid en precisie van dit proces te garanderen, werd al gewerkt met navigatie of begeleiding door röntgenstraling (fluoroscopie). Maar nu wordt een nieuwe stap genomen, want de werking met de 3D-geprinte guides laat ons toe om deze procedure nóg veiliger en juister uit te voeren.” 
 
Door gebruik van deze guides kunnen schroeven ook anders dan vroeger georiënteerd worden, zodat het sterkste bot in de wervel kan gebruikt worden om de schroeven in te verankeren. Bij het gebruik van deze aangepaste trajecten kunnen de wervels immers beschadigd worden als deze trajecten niet onmiddellijk juist gevolgd worden. De precieze en stevige fixatie van de guide op de te opereren wervel, zorgt er nu voor dat dit wél onmiddellijk juist gebeurt. 
 
Het toepassen van deze techniek is een Belgische primeur. Dr. Vorlat legt uit hoe het werkt: “Voorafgaand aan de operatie, wordt een CT-scan gemaakt van de wervelkolom van de patiënt. Met die scan kan bepaald worden welke schroeven nodig zijn voor de patiënt en hoe deze precies moeten geplaatst worden. In Zwitserland gaan de mensen die ons de schroeven aanleveren, met de scan aan de slag en ontwerpen zij een 3D-guide, oftewel een mal, op maat van de patiënt, die later op de wervelkolom van de patiënt wordt geplaatst tijdens de operatie. De mal bepaalt de exacte plaatsingspositie van de schroeven. Ik bekijk het ontwerp en stuur bij indien nodig, en na goedkeuring wordt de mal 3D geprint. Op deze manier kan ik me nog beter voorbereiden op de operatie.” 
 
Er is slechts één beperking in de toepassing ervan: patiënten met een geplande operatie komen in aanmerking. Dringende operaties niet, omdat het 2 tot 3 weken duurt om de mal te printen.
 
Deze techniek heeft tal van voordelen voor de patiënt:
  • De operatie is minder ingrijpend: de operatieduur vermindert, de narcose duurt daardoor korter, de gemaakte incisie is kleiner, er is minder bloedverlies en de patiënt heeft minder (postoperatieve) pijn
  • Kortere verblijfsduur: in goede omstandigheden kan een patiënt al na één nacht naar huis
  • Blootstelling aan röntgenstraling kan sterk verminderd worden voor patiënten.
“Het is ook een pluspunt dat de techniek geen meerkost vraagt van de patiënt”, aldus dr. Vorlat. “Ik kan nog nauwkeuriger werken, zonder dat de patiënt zich zorgen moet maken over het financiële aspect. Ik kan de precisie zelfs nog verhogen door de techniek te combineren met opereren onder navigatie voor een nog duidelijkere plaatsing.”
 
Foto: Voorstelling van de plaatsing van de guide (blauw) op de rugwervel (wit)

Gerelateerde artsen